torsdag 13 juni 2013

Det patriarkaliska och det matriarkaliska samhället



 
 
 
 

I sin bok Mutterrecht, som publicerades 1861, framkastade Bachofen, att när mänsklighetens historia tog sin början hade de sexuella relationerna karaktär av promiskuitet och modern i egenskap av förälder blev därför oomtvistlig, då blodsband endast kunde spåras till henne. Hon var den som skrev lagarna och styrde såväl familjegruppen som samhället. På grundval av sin analys av den grekiska och romerska antikens religiösa dokument kom Bachofen fram till slutsatsen, att kvinnans överhöghet inte bara kom till uttryck på det sociala området och inom familjeorganisationen utan också i religionen. Han fann bevis för att den religion enligt vilken man dyrkade de olympiska gudarna hade förgåtts av en religion, där gudinnor, moderliga gestalter, var de högsta gudomligheterna.

Bachofen antog att männen under en långvarig historisk process besegrat kvinnorna, underkuvat dem och lyckats göra sig själva till härskare i en social hierarki. Det patriarkaliska system som på det viset upprättades karakteriseras av monogami, för kvinnornas del åtminstone, av fadersauktoritet inom familjen och av männens dominerande roll i ett hierarkiskt organiserat samhälle. Denna patriarkaliska kulturs religion motsvarade dess sociala organisation. I stället för modergudinnor blev manliga gudar de suveräna härskarna över människorna, precis som fadern var den suveräne härskaren inom familjen.

Bachofen visade att skillnaden mellan det patriarkaliska och det matriarkaliska systemet gällde något vida mer än männens respektive kvinnornas sociala överhöghet, att de båda systemen vilade på helt olika sociala och moraliska principer. Den matriarkaliska kulturen kännetecknas av att tyngpunkten vilar på blodsbanden, på själva jordens band och på ett passivt accepterande av alla naturliga fenomen. Det patriarkaliska samhället däremot kännetecknas av respekten för de lagar människan stiftat, vidare av den förnuftiga tankens övermakt och människans strävan att förändra de naturliga fenomenen.

I den mån det gäller dessa principer utgör den patriarkaliska kulturen ett avgjort framsteg i förhållande till den matriarkaliska världen. Men i andra avseenden var de matriarkaliska principerna överlägsna de segrande patriarkaliska. Enligt den matriarkaliska uppfattningen är alla människor lika, eftersom de alla är sin mors barn och alla ett av moder Jords barn. En mor älskar alla sina barn lika mycket och utan villkor, eftersom hennes kärlek grundar sig på att de alla är hennes barn och inte på förtjänster eller meriter av ena eller andra slaget. Meningen med livet är människornas lycka och det finns ingenting viktigare och mer värdigt än den mänskliga existensen och livet. Det patriarkaliska systemet å andra sidan betraktar lydnaden mot auktoriteten som huvuddygden. Istället för jämlikhetens princip möter vi begreppet favoritson och en hierarkisk samhällsordning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar